en

Κεφαλονιά-Αργοστόλι

page image

Στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Αργοστόλι εδρεύουν και λειτουργούν δύο (2) Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου που ανήκουν αντίστοιχα στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής και την Σχολή Περιβάλλοντος. Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της ομώνυμης χερσονήσου. Το υψηλότερο μέρος του λόφου καλύπτεται από έναν πανέμορφο πευκώνα και στους πρόποδες της πόλης διαμορφώνεται ο κόλπος του Αργοστολίου. Χαρακτηριστικό του κόλπου είναι η Ενετική Γέφυρα De Boset η οποία τον διασχίζει και συνδέει την πόλη με τα απέναντι χωριά και δημιουργεί την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου που αποτελεί και έναν σημαντικό υδροβιότοπο, η περιοχή έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε μπορεί κανείς να περπατήσει ευχάριστα σε πεζόδρομους και να θαυμάσει από κοντά την ομορφιά της φύσης και των πτηνών. Στην περιοχή αυτή της λιμνοθάλασσας βρίσκεται το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Νότια της πόλης. Είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και συγκεντρώνει την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Έχει πλούσια εμπορική δραστηριότητα και καλή νυχτερινή ζωή. Το Αργοστόλι είναι μια όμορφη και καθαρή πόλη, που συνδυάζει τις ομορφιές και τη γαλήνη ενός νησιού αλλά και τις ανέσεις και ευκολίες μιας καλά οργανωμένης πόλης. Υπάρχει πληθώρα εμπορικών καταστημάτων, οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης και σίτισης. Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα επιπλωμένα και μη σε αριθμό ικανό να εξυπηρετήσουν όλους τους φοιτητές. Η πληθώρα των επιχειρήσεων τουριστικών και μη δίνει τη δυνατότητα για εργασία σε όποιον/α το επιθυμεί.

Πρόσβαση
Αεροπορικώς: Στο νησί μπορεί να έρθει κάποιος με το αεροπλάνο από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα. Το Αργοστόλι είναι μια πόλη με σημαντική ιστορική πορεία αλλά και ένα σύγχρονο παρόν.

Πλοίο: Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πλοίο από την Πάτρα προς το λιμάνι της Σάμης περίπου 40 λεπτά από το Αργοστόλι και από το λιμάνι της Κυλλήνης προς τον Πόρο που απέχει περίπου 1 ώρα από το Αργοστόλι. Επιπλέον, υπάρχει σύνδεση με τη Λευκάδα από το λιμάνι του Φισκάρδου και από την Πεσσάδα με τη Ζάκυνθο. Φιλοξενεί φοιτητές από άλλα μέρη της Ελλάδας και τους προσφέρει όμορφα και δημιουργικά φοιτητικά χρόνια.

To νησί
Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο απ’ τα Επτάνησα, τοποθετείται ανάμεσα στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα και μαζί με την Ιθάκη αποτελούν το Νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης . Το νησί φημίζεται για τις φυσικές ομορφιές του, είναι ένα καταπράσινο νησί με γαλαζοπράσινα νερά, αντιπροσωπευτικό του Ιονίου Πελάγους. Είναι γνωστό για τη σπάνια θαλάσσια χελώνα careta careta που φιλοξενεί στις παραλίες του, το Μαύρο Έλατο που φυτρώνει στον Αίνο το ψηλότερο βουνό του νησιού, τις πανέμορφες παραλίες τους αρχαιολογικούς χώρους και τους πανέμορφους οικισμούς. Το όνομα της προέρχεται από τον βασιλιά Κέφαλο. Απόγονος του Κέφαλου, σύμφωνα με ιστορικούς είναι ο Οδυσσέας, ο πολύτροπος και πολυμήχανος ήρωας του Ομήρου. Το νησί εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει, του κλίματος αλλά κι τις ιστορίας του αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό τόσο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η Ιστορία
Η Κεφαλονιά αλλά και η πόλη του Αργοστολίου ειδικά έχει δεχτεί σημαντικές πολιτισμικές επιδράσεις μέσα απ το πέρασμα της ιστορίας, κατά τη διάρκεια της Αγγλικής και Γαλλικής κυριαρχίας αλλά και παλαιότερα της Ιταλικής. Πιο πρόσφατα το νησί επηρεάστηκε και από την Ιταλό-Γερμανική κατοχή του 40’. Εξ αιτίας αυτών των επιδράσεων αλλά και του χαρακτηριστικού των κατοίκων του νησιού να είναι ανήσυχα πνεύματα και να ταξιδεύουν σε ξένους προορισμούς το Αργοστόλι γνώρισε μια μεγάλη πολιτισμική άνθηση. Στην πόλη υπάρχουν αρκετά Ιστορικά σημεία όπως η πλατεία Καμπάνας. Εκεί οι Κεφαλλονίτες έκαψαν το Libro d’Oro , δηλαδή τη «χρυσή Βίβλο των ευγενών» μετά την άφιξη των Γάλλων στο νησί το 1797. Αξιόλογα είναι το Αρχαιολογικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, από τις μεγαλύτερες της χώρας με μια υπέροχη συλλογή βυζαντινών εικόνων, το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο, όπου ξετυλίγεται μέσα από πλούσια εκθέματα όλη η πορεία της ιστορίας του νησιού αλλά και το ιστορικό θέατρο «Κέφαλος». Πολλές μεγάλες προσωπικότητες αναδείχθηκαν και διέπρεψαν σε διάφορους τομείς, μερικοί είναι ο Μαρίνος Αντύπας (κοινωνικός αγωνιστής), ο Ανδρέας Λασκαράτος (λογοτέχνης), Ο Νίκος Καββαδίας (ποιητής), ο Μαρινάτος Σπυρίδων (αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός), ο Φωκάς Θανάσης (ερευνητής, ιατρός, μαθηματικός).

Πολιτισμός- Αθλητισμός
Στο Αργοστόλι σήμερα κανείς μπορεί να παρακολουθήσει προγράμματα του Δήμου και να ασχοληθεί με το Θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Στην πόλη υπάρχει αίθουσα κινηματογράφου που στεγάζεται στο θέατρο «Κέφαλος» και ένας θερινός κινηματογράφος. Γίνονται αρκετές εκδηλώσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου και ο κόσμος είναι περισσότερος. Ο θεσμός «Αργοστόλι Πολιτιστικό καλοκαίρι» περιλαμβάνει φεστιβάλ μουσικής, χορού ή διοργανώσεις όπως το διεθνές φεστιβάλ ρυθμικής γυμναστικής που διεξάγεται στα τέλη Ιουνίου στο Αργοστόλι. Στον τομέα του αθλητισμού υπάρχει η δυνατότητα ενασχόλησης στις εγκαταστάσεις του Δήμου (Δημοτικό αθλητικό Γήπεδο, Δημοτικό Κολυμβητήριο ) και η δραστηριοποίηση σε συλλόγους τένις, μπάσκετ, μπείζμπολ, σόφτμπολ, ποδοσφαίρου, ιππασίας, κολύμβησης, ιστιοπλοΐας, πόλο, καγιάκ, κωπηλασία, καθώς και γυμναστήρια.

Παραδοσιακά προϊόντα
Στο νησί έχει τα δικά του παραδοσιακά προϊόντα, μέλι, ελαιόλαδο, φέτα, το κρασί ρομπόλα καθώς και παραδοσιακά γλυκίσματα (μάντολες, παστέλι, παστοκύδωνο, τα αμυγδαλωτά κ.α). Είναι ακόμη φημισμένο για την κουζίνα του και την παραδοσιακή κρεατόπιτα, το στιφάδο και πολλά άλλα πιάτα.

Ενημέρωση: 05-07-2023
<< <
Μάιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Κυριακή 26-05-2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Λεωφόρου Αντώνη Τρίτση 1
Κεφαλονιά, Αργοστόλι
ΤΚ 28100
26710 27311
secdmc@ionio.gr

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας