en

Ενημέρωση

Επικαιροποιημένο πρωτόκολλο διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19 στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας

ShareThis
Δημοσίευση: 30-09-2020 20:35 | Ενημέρωση: 22-01-2022 13:27 | Προβολές: 29461
image

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ COVID-19
ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2021-2022

 

Το πρωτόκολλο έχει σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 και την προάσπιση της ασφαλούς εκπαιδευτικής διαδικασίας και γενικότερης λειτουργίας με φυσική παρουσία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

 

Α. Διαχείριση μεμονωμένων πιθανών περιστατικών COVID-19

1. Διαχείριση περιπτώσεων φοιτητών/τριών με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19

Εάν φοιτητής/τρια δεν αισθάνεται καλά, παρουσιάζοντας συμπτώματα συμβατά με αυτά της λοίμωξης COVID-19, ή έχει ερωτήσεις σχετικά με την ατομική του/της υγεία, συνιστάται να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του/της ή το ΕΚΑΒ ή το εφημερεύον νοσοκομείο της περιοχής του. Ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της διασποράς εντός του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι η πολιτική αποχής από τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες όταν κάποιος/α δεν αισθάνεται καλά. Εάν έχει προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ή εν γένει ακαδημαϊκές δραστηριότητες με φυσική παρουσία, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του/της σε αυτές για όσο χρόνο διαρκούν τα συμπτώματα.

Συμπτώματα συμβατά με την COVID-19:

- Πυρετός
- Βήχας (συνήθως ξηρός)
- Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή
- Κρυάδες - ρίγος (τρέμουλο)
- Μυαλγίες
- Κεφαλαλγία
- Πονόλαιμος
- Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης
- Ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, διάρροιες.

Εάν ο/η φοιτητής/τρια εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

α) Ο/η φοιτητής/τρια βρίσκεται ΕΚΤΟΣ του Πανεπιστημίου

Στην περίπτωση αυτή συνιστάται να επικοινωνήσει με τον γιατρό του/της ή με το ΕΚΑΒ για κλινικές οδηγίες. Αμέσως μετά, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να ενημερώσει τον Υπεύθυνο Διαχείρισης COVID-19 του Τμήματος στο οποίο φοιτά, με ηλεκτρονικό μήνυμα (αναφέροντας ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών, διεύθυνση, σύντομο ιστορικό και τηλέφωνο επικοινωνίας) και να φροντίσει να υποβληθεί άμεσα σε έλεγχο (rapid test ή PCR test).

β) Ο/η φοιτητής/τρια βρίσκεται ΕΝΤΟΣ του Πανεπιστημίου

Στην περίπτωση αυτή συνιστάται να ενημερώσει αμέσως τον διδάσκοντα και να αποχωρήσει από τον χώρο του Πανεπιστημίου, φορώντας τη μάσκα, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και να επικοινωνήσει με τον γιατρό του/της ή με το ΕΚΑΒ για κλινικές οδηγίες. Κατόπιν, θα πρέπει να ενημερώσει τον Υπεύθυνο Διαχείρισης COVID-19 του Τμήματος στο οποίο φοιτά, με ηλεκτρονικό μήνυμα (αναφέροντας ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών, σύντομο ιστορικό και τηλέφωνο επικοινωνίας) και να φροντίσει να υποβληθεί άμεσα σε έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος rapid test σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται δωρεάν στις αντίστοιχες δημόσιες δομές. Έως την ολοκλήρωση της διερεύνησης, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία ακαδημαϊκή δραστηριότητα και συνιστάται η αποφυγή του συγχρωτισμού με άλλα άτομα.

2. Διαχείριση περιπτώσεων μελών του διδακτικού ή διοικητικού ή λοιπού προσωπικού με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19

Εάν μέλος του διδακτικού ή διοικητικού ή λοιπού προσωπικού του Ιδρύματος ευρισκόμενο ΕΚΤΟΣ του χώρου του Πανεπιστημίου δεν αισθάνεται καλά, παρουσιάζοντας συμπτώματα συμβατά με την COVID-19, παραμένει στην οικία του/της και με ευθύνη του ειδοποιείται χωρίς καθυστέρηση ο Υπεύθυνος Διαχείρισης COVID-19 της οικείας μονάδας (Τμήμα ή Διεύθυνση).

Εάν αυτό συμβεί όταν βρίσκεται ΕΝΤΟΣ του χώρου του Πανεπιστημίου, αποχωρεί από τον χώρο κατόπιν συνεννόησης με τον Υπεύθυνο Διαχείρισης COVID-19 της οικείας μονάδας, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και υποβάλλεται σε rapid test ή PCR test.

 

 

B. Διαχείριση μεμονωμένων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19

Ο/Η φοιτητής/τρια ή ο διδάσκων ή το μέλος του λοιπού προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον Υπεύθυνο COVID-19 της οικείας Πανεπιστημιακής μονάδας (Τμήματος ή Διεύθυνσης) για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.

Ο Yπεύθυνος COVID-19 ανακοινώνει το κρούσμα στον ΕΟΔΥ, ως αρμόδιο φορέα ιχνηλάτησης, και στην Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Εφόσον το κρούσμα διαμένει στη Φοιτητική Εστία ή σε άλλη φοιτητική δομή φιλοξενίας, θα πρέπει να ακολουθηθεί επιπλέον το πρωτόκολλο ασφάλειας της δομής διαμονής (βλ. κατωτέρω).

Ο/Η φοιτητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το Πανεπιστήμιο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η φοιτητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες απομόνωσης που θα του δοθούν από την υγειονομική μονάδα που έχει κάνει τη διάγνωση και τον ΕΟΔΥ.

Ο φοιτητής/τρια ή το μέλος προσωπικού μπορεί να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και επιπροσθέτως:

Α) την πάροδο δύο (2) εικοσιτετραώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, η απομόνωση παρατείνεται μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.

Β) τη διενέργεια νέου διαγνωστικού τεστ, άλλως η απομόνωση επίσης παρατείνεται έως την λήψη αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, οι νοσήσαντες υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Όλοι οι φοιτητές/φοιτήτριες που επιβεβαιωμένα νοσούν και τίθενται σε απομόνωση βάσει των ανωτέρω, αποδεικνύουν την επιβεβλημένη απομόνωσή τους και απομάκρυνσή τους από την εκπαιδευτική διαδικασία (εφόσον αυτό απαιτείται) μέσω της σχετικής δήλωσης θετικού ελέγχου στο σύστημα edupass.

 

 

Γ. Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19

Ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

1. Οι φοιτητές/ήτριες που συνυπήρξαν στις πανεπιστημιακές αίθουσες ή σε δωμάτιο Εστίας/ξενοδοχείου με φοιτητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή έως και πέντε (5) ημέρες μετά από αυτήν.

2. Όσοι φοιτητές/ήτριες παρακολούθησαν μάθημα διδάσκοντος που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή έως και πέντε (5) ημέρες μετά από αυτήν, καθώς και όσοι διδάσκοντες δίδαξαν σε μάθημα που παρακολούθησε φοιτητής/τρια, που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και πέντε (5) ημέρες μετά από αυτήν.

Για την αναγνώριση και καταγραφή των ανωτέρω δεδομένων των σημείων 1 και 2, απαιτείται η καταγραφή των ονομάτων των φοιτητών που παρακολουθούν κάθε μάθημα ή συμμετέχουν σε διά ζώσης εξεταστική διαδικασία και η υποβολή των σχετικών παρουσιολογίων αυθημερόν στη Γραμματεία της οικείας μονάδας.

3. Φοιτητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 εκτός των χώρων του πανεπιστημίου, όπως αυτή ορίζεται στο σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, κατά το σαρανταοκτάωρο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και πέντε (5) ημέρες μετά από αυτήν.

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον παραπάνω ορισμό «στενής επαφής» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στην πανεπιστημιακή μονάδα, αφού αναγνωριστούν και καταγραφούν από τον υπεύθυνο COVID-19 του Τμήματος, θα πρέπει:

α. Εάν πρόκειται για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση ή άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες:

Να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για δέκα (10) ημέρες, και να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

β. Εάν πρόκειται για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστους:

  1. Να απομονωθούν για πέντε (5) ημέρες και να αποφύγουν επιμελώς να έλθουν σε επαφή με άλλα άτομα.
  2. Την 5η ημέρα να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή Rapid Antigen Test).
  • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Επισημαίνεται ότι και στις δύο παραπάνω κατηγορίες, εάν κάποιο αποτέλεσμα ελέγχου αποβεί θετικό ή δεν τηρηθούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις ελέγχου, το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος.

 

 

Δ. Διαχείριση περισσότερων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19

Στην περίπτωση δύο (2) ή περισσότερων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που διαγνώστηκαν εντός διαστήματος δεκατεσσάρων (14) ημερών εφαρμόζονται όσα ορίζονται παραπάνω για την αντιμετώπιση μεμονωμένου κρούσματος.

Σε περίπτωση εμφάνισης συρροών κρουσμάτων (μια συρροή κρουσμάτων περιλαμβάνει εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με τεκμηριωμένη επιδημιολογική συσχέτιση και ενδείξεις ενδοπανεπιστημιακής μετάδοσης, που διαπιστώθηκαν σε διάστημα δεκατεσσάρων (14) ημερών, χωρίς ενδείξεις επιδημιολογικής συσχέτισης με κρούσμα σε χώρο εκτός της πανεπιστημιακής μονάδας) σε Τμήμα, Τμήματα ή στο Πανεπιστήμιο συνολικά, εάν κριθεί απαραίτητο, γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου από τον ΕΟΔΥ, με συνεκτίμηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων, καθώς και των εκάστοτε μέτρων που λαμβάνονται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, οπότε:

α) Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων, συνεχίζονται οι καθημερινές δραστηριότητες του Τμήματος με συνεπή και συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης.

β) Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων και ενδείξεις ενδοπανεπιστημιακής μετάδοσης, το Τμήμα εισηγείται στη Σύγκλητο τη συνέχιση ή αναστολή των δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας υπόψη και την εκτίμηση κινδύνου του ΕΟΔΥ.

 

 

Ε. Εξαίρεση από τον συστηματικό προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο

Φοιτητής/τρια ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 εξαιρείται της υποχρέωσης του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου για το διάστημα ισχύος του σχετικού πιστοποιητικού. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν σε νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, θα πρέπει να γίνεται διαγνωστικός εργαστηριακός έλεγχος με ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή με μοριακό έλεγχο (PCR test) σε δομή υγείας.

 

 

ΣΤ. Ρυθμίσεις για φοιτητές/τριες με αναπηρία

Για τους/τις φοιτητές/τριες με αναπηρία, ο διαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της φοιτητή/τριας. Συνιστάται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

 

 

Ζ. Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

  1. Για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου, το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ιόνιο Πανεπιστήμιο» ενεργεί υπό την ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων [Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.] και τον ν. 4624/2019(Α΄ 137).
  2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του παρόντος και της σχετικής νομοθεσίας επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται και αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες υποκειμένων: α) φοιτητές, β) διδάσκοντες όλων των κατηγοριών και γ) διοικητικούς και υπόλοιπο προσωπικό.
  3. Τα προσωπικά δεδομένα που θα υποβληθούν σε επεξεργασία είναι τα ακόλουθα: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) αριθμός Μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), στ) ημερομηνία διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου, ζ) αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου.
  4. Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η καταγραφή πιθανών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την προάσπιση της ασφαλούς εκπαιδευτικής διαδικασίας και γενικότερης λειτουργίας με φυσική παρουσία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

 

 

Η. Συμπληρωματικά πρωτόκολλα

Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο έχει επιπλέον υπηρεσίες (λ.χ. η Βιβλιοθήκη, η Φοιτητική Εστία, τα Φοιτητικά Εστιατόρια, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, οι Διοικητικές Υπηρεσίες), σημειώνεται ότι ακολουθούνται τα πρωτόκολλα των υπηρεσιών αυτών όπως ισχύουν, προσαρμόζονται και ανανεώνονται ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες και καταστάσεις.

Ειδικότερα για τη Φοιτητική Εστία και τα ξενοδοχεία με σύμβαση στέγασης φοιτητών προβλέπονται τα εξής:

1. Διαχείριση πιθανού κρούσματος με συμπτώματα συμβατά με COVID-19

Αν ο/η φοιτητής/φοιτήτρια που στεγάζεται στην Εστία ή σε ξενοδοχείο εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 και  βρίσκεται εκτός Κερκύρας, συνιστάται να απομονωθεί και να επικοινωνήσει με τον γιατρό του/της ή με το ΕΚΑΒ για κλινικές οδηγίες. Κατόπιν, ενημερώνει τον Υπεύθυνο Διαχείρισης COVID-19 για τα φοιτητικά καταλύματα με ηλεκτρονικό μήνυμα και προγραμματίζει έλεγχο για COVID-19. Στο μήνυμά του/της, θα πρέπει να αναφέρονται ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών, διεύθυνση, σύντομο ιστορικό και τηλέφωνο επικοινωνίας. Συνιστάται να μην επιστρέψει στα φοιτητικά καταλύματα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση.

Αν ο/η φοιτητής/φοιτήτρια εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και βρίσκεται στα φοιτητικά καταλύματα,  ενημερώνει τον Υπεύθυνο Διαχείρισης COVID-19 για τα φοιτητικά καταλύματα με ηλεκτρονικό μήνυμα και απομονώνεται σε μονόκλινο δωμάτιο, ενώ παραλλήλως προγραμματίζει άμεσα έλεγχο για COVID-19. Κατόπιν επικοινωνεί με τον γιατρό του/της ή με το ΕΚΑΒ για κλινικές οδηγίες. Στο μήνυμά του/της, θα πρέπει να αναφέρονται ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών, σύντομο ιστορικό και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση και εν αναμονή του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test), ο φοιτητής/φοιτήτρια μένει σε απομόνωση στο δωμάτιό του/της, αποφεύγοντας μεταξύ άλλων επισκέψεις  και επαφές με συμφοιτητές του/της και παρακολουθεί την υγεία του/της. Αν η κλινική εικόνα αλλάξει, απαιτείται να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του/της ή να απευθυνθεί στο ΕΚΑΒ ή το νοσοκομείο.

Αν το τεστ για COVID-19 βγει αρνητικό, ακολουθούνται οι οδηγίες του γιατρού. Ο/Η φοιτητής/τρία μπορεί να διακόψει την αυτο-απομόνωση και να επιστρέψει στις ακαδημαϊκές του/της δραστηριότητες, μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς να προηγηθεί λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.

 

2. Διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19

α) Αν το τεστ βγει θετικό και ο/η φοιτητής/τρια που έχει επιβεβαιωθεί βρίσκεται στα φοιτητικά καταλύματα, παραμένει στο μονόκλινο δωμάτιο στο οποίο έχει ήδη απομονωθεί, ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του/της, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώνει άμεσα τον Υπεύθυνο Διαχείρισης COVID-19 για τα φοιτητικά καταλύματα με ηλεκτρονικό μήνυμα. Στο μήνυμά του/της, θα πρέπει να αναφέρονται ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών, σύντομο ιστορικό και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ο/η φοιτητής/τρια που έχει επιβεβαιωθεί ως κρούσμα θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία πλήρους απομόνωσης πέντε (5) ημερών από την επιβεβαίωση. Δεν επιτρέπεται η παρουσία άλλων ατόμων στο δωμάτιό του, ακόμη και αν έχουν κι εκείνα αναγνωριστεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, λόγω κινδύνου για την υγεία όλων. Επίσης, δεν επιτρέπεται η επιστροφή του/της στον τόπο μόνιμης κατοικίας κατά τη διάρκεια της αυτο-απομόνωσης. Επιστρέφει στις πανεπιστημιακές δραστηριότητες την 6η μέρα, εφόσον παραμένει ασυμπτωματικός/ή και μετά την πάροδο πέντε (5) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και δύο (2) εικοσιτετραώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, η απομόνωση παρατείνεται μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού. Για την επάνοδο  στις πανεπιστημιακές δραστηριότητες απαιτείται η διενέργεια νέου διαγνωστικού τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, άλλως η απομόνωση επίσης παρατείνεται έως την λήψη αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.  

Οι νοσήσαντες υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από την λήξη της απομόνωσης. Μετά την άρση της απομόνωσης, τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και τη συμπλήρωση δέκα (10) ημερών.

β) Αν φοιτητής/τρια αναγνωριστεί ως στενή επαφή κρούσματος COVID-19 και βρίσκεται στα φοιτητικά καταλύματα, ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Κατόπιν, ενημερώνει άμεσα τον Υπεύθυνο Διαχείρισης COVID-19 για τα φοιτητικά καταλύματα με ηλεκτρονικό μήνυμα. Στο μήνυμά του/της, θα πρέπει να αναφέρονται ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών, σύντομο ιστορικό και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ο/η φοιτητής/τρια που έχει επιβεβαιωθεί ως στενή επαφή κρούσματος θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία πλήρους απομόνωσης πέντε (5) ημερών από την ημέρα με την οποία ήρθε σε στενή συνάφεια με το κρούσμα. Δεν επιτρέπεται η παρουσία άλλων ατόμων στο δωμάτιό του, ακόμη και αν έχουν κι εκείνα αναγνωριστεί ως στενές επαφές, λόγω κινδύνου για την υγεία όλων. Επίσης, δεν επιτρέπεται η επιστροφή του/της στον τόπο μόνιμης κατοικίας κατά τη διάρκεια της αυτο-απομόνωσης. 

Ειδικότερα:

α. Εάν πρόκειται για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση ή άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες:

Χρησιμοποιούν υποχρεωτικά σε όλους τους χώρους μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για δέκα (10) ημέρες, και υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

β. Εάν πρόκειται για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστους:

  1. Απομονώνονται για πέντε (5) ημέρες σε μονόκλινο δωμάτιο και αποφεύγουν επιμελώς να έλθουν σε επαφή με άλλα άτομα.
  2. Την 5η ημέρα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή Rapid Antigen Test).
  3. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το αποτέλεσμα του ανωτέρου ελέγχου είναι αρνητικό, επιστρέφουν στο δωμάτιό τους όπου υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Επισημαίνεται ότι και στις δύο παραπάνω κατηγορίες, εάν κάποιο αποτέλεσμα ελέγχου αποβεί θετικό ή δεν τηρηθούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις ελέγχου, το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος.

 

 


Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Πέμπτη 28-03-2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Λεωφόρου Αντώνη Τρίτση 1
Κεφαλονιά, Αργοστόλι
ΤΚ 28100
26710 27311
secdmc@ionio.gr

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας