Στα πλαίσια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Νέα Μέσα Επικοινωνίας και Ψηφιακό Μάρκετινγκ, διοργανώνεται διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο "Συναίσθημα, Ταυτότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη: Συνδέοντας Ανθρώπους και Τεχνολογία”. Το Webinar θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαίου 2025 και δικαίωμα παρακολούθησης έχουν οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές καθώς και οι τίτλοι των ομιλιών τους είναι οι ακόλουθοι:
Δρ. Νίκος Θ. Νικολινάκος, "Βασικές έννοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (EU AI Act) – Κίνδυνοι, υποχρεώσεις και συμμόρφωση"
Πάνος Μπάσιος, "Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία - Προοπτικές και προκλήσεις"
Λεωνίδας Μπουτσικάρης, "Μαθαίνοντας με ένα AI Μοντέλο: Από τα Δεδομένα στη Νοημοσύνη – Αναγνωρίζοντας Συναισθήματα"
Νίκος Λεβάντης, "Ο χαρακτήρας ενός brand είναι το μεγαλύτερο εφόδιό του: Δημιουργώντας συναισθηματικούς δεσμούς"
Τον συντονισμό του σεμιναρίου θα έχουν οι: Σπύρος Πολυκαλάς Καθηγητής, και Αγγελική Σγώρα Αν. Καθηγήτρια.
Ακολουθούν συνοπτικά βιογραφικά των προσκεκλημένων ομιλητών.
Δρ. Νίκος Θ. Νικολινάκος
Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Νικολινάκος & Συνέταιροι και Νομικός Σύμβουλος του Εργαστηρίου NETMODE της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), όπου υποστηρίζει νομικά διεθνή έργα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες. Κατατάσσεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις διεθνών νομικών οδηγών (Chambers & Partners, Legal 500 – “Top Ranked”, “Hall of Fame”) στους τομείς των ΤΜΤ (τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης, τεχνολογία), αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, ΙοΤ κ.λπ.), προστασίας δεδομένων, κυβερνοασφάλειας, δικαίου ανταγωνισμού και διανοητικής ιδιοκτησίας. Στο παρελθόν κατείχε τη θέση του Νομικού Συμβούλου – Διευθυντή Νομικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων μεγάλου τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Επίσης, έχει διατελέσει ανώτερος νομικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.). Έχει αναλάβει ανώτερες συμβουλευτικές θέσεις σε πληθώρα διεθνών έργων (εκπροσωπώντας διεθνείς δικηγορικές εταιρείες) για λογαριασμό κυβερνήσεων, εθνικών ρυθμιστικών αρχών, επιχειρηματικών φορέων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων και μελετών σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, στους τομείς των ΤΜΤ, των αναδυόμενων τεχνολογιών, του δικαίου ανταγωνισμού και της διανοητικής ιδιοκτησίας. Είναι επίσης συγγραφέας των ακόλουθων βιβλίων:
* Adapting the EU Civil Liability Regime to the Digital Age: Artificial Intelligence, Robotics, and Other Emerging Technologies (2024, Springer Nature Switzerland AG).
* EU Policy and Legal Framework for Artificial Intelligence, Robotics and Related Technologies – The AI Act (2023, Springer Nature Switzerland AG).
* EU Competition Law and Regulation in the Converging Telecommunications, Media & IT Sectors (2006, Kluwer Law International/Aspen Publishers).
Σπουδές:
• Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD in Law), Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Νομική Σχολή
• Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master in Laws – LL.M), Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Νομική Σχολή
• Πτυχίο Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομική Σχολή
Πάνος Μπάσιος
Με 30 χρόνια εμπειρίας στους τομείς της τεχνολογίας, του business και του marketing, σε ένα μεγάλο φάσμα αγορών και μεγεθών εταιρειών - από startups μέχρι και πολυεθνικούς οργανισμούς -, ο Πάνος Μπάσιος είναι ο Digital, Data & Analytics Director στην MSD, υπεύθυνος για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Ξεκίνησε την καριέρα του στη Silicon Valley των ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στις εταιρίες Apple και Sun Microsystems και έχει βιώσει από κοντά την εξέλιξη ολόκληρου του ψηφιακού οικοσυστήματος, καθώς και της τεχνητής νοημοσύνης από τη γέννησή τους μέχρι και σήμερα. Κατόπιν της επιστροφής του στην Ελλάδα, κατείχε διάφορες θέσεις ευθύνης σε μια σειρά από εταιρείες, ενώ συνίδρυσε και διηύθυνε με επιτυχία την εταιρεία συμβούλων Amperium. Πριν από την ένταξή του στην MSD, ο Πάνος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην iProspect, το μεγαλύτερο πολυεθνικό digital performance marketing agency και μέλος του ομίλου Dentsu, ενώ πριν υπηρέτησε ως Διευθυντής του Ψηφιακού Κέντρου Αριστείας και Καινοτομίας στον ΟΠΑΠ.
Ο Πάνος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος M.Sc. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, κάτοχος Executive MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική.
Λεωνίδας Μπουτσικάρης
Ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης είναι Μηχανικός Λογισμικού και Manager στην ανάπτυξη των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στη Pfizer. Η δουλειά του καλύπτει την ανάπτυξη full-stack λογισμικού χρησιμοποιώντας Angular, React, C#, .NET, PostgreSQL και GraphQL, με εστίαση σε επεκτάσιμες αρχιτεκτονικές και πρακτικές συνεχής ενσωμάτωσης (CI/CD). Στο παρελθόν, συνέβαλε στη δημιουργία διαλειτουργικών backend ως Senior Associate στην Pfizer και ως Μηχανικός Λογισμικού κινητών εφαρμογών στις εφαρμογές απομακρυσμένης σύνδεσης της TeamViewer, δουλεύοντας με C++, Kotlin και Android.
Νίκος Λεβάντης
Ο Νίκος Λεβάντης είναι επαγγελματίας στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, με περισσότερα από 15 χρόνια πορείας στους τομείς της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας. Ως Επικεφαλής Επικοινωνίας στην Obrela συμμετέχει σε έργα μετασχηματισμού προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και δημιουργίας στρατηγικών με σκοπό την υγιή ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μελετά τον ρόλο του αλγοριθμικού τρόπου λήψης αποφάσεων στη Δημόσια Διοίκηση και τη λειτουργία των οργανισμών.