en

Αλεξάνδρα Μαρίνου

Τίτλος: Το ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ελλάδα
Ιδιότητα: Υποψήφια Διδάκτωρ
Email: g20mari@ionio.gr

Μαρίνου Αλεξάνδρα

Επιτροπή

Αγησίλαος Κονιδάρης, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΨΜΕ, Σχολή EΠΠ, Ιόνιο Παν. (επιβλέποντας)
Σπυρίδων Ε. Πολυκαλάς, Καθηγητής, ΤΨΜΕ, Σχολή ΕΠΠ, Ιόνιο Παν.
Γεώργιος Π. Ηλιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΨΜΕ, Σχολή EΠΠ, Ιόνιο Παν.


Περίληψη:
Αρχικώς, μια εννοιολογική προσέγγιση του θέματος, με ορισμό του ηλεκτρονικού εγκλήματος και παράθεση των κατηγοριών του. Ενδεικτικά: απάτες μέσω Διαδικτύου, παιδική πορνογραφία, cracking και hacking, πειρατεία λογισμικού, εγκλήματα σχετικά με τραπεζικές συναλλαγές, διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα μέσω social media, διασπορά ψευδών ειδήσεων – hoaxes, παραβιάσεις Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (General Data Protection Regulation – GDPR), cyberstalking, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες («ξέπλυμα χρήματος»). Θα κριθεί κατά πόσον οι έως τώρα θεωρητικές αναλύσεις του ζητήματος είναι επαρκείς ή αν η διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα καθιστά επιτακτική την προσθήκη και νέων θεωρητικών εργαλείων.

– Αναζήτηση του ρόλου του Dark Web και του Deep web/Deepnet/Undernet στην εγκληματικότητα.

– Αναφορά της σχετικής νομοθεσίας (Ποινικός Κώδικας, ειδική ποινική νομοθεσία, υπουργικές αποφάσεις, Κανονισμοί και Οδηγίες της ΕΕ) και των αρμοδίων Αρχών και φορέων (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Συνήγορος του Καταναλωτή, Europol, Interpol), προκειμένου να διαπιστωθούν οι δυνατότητες οχύρωσης μέσω της συνεργασίας και της άντλησης παραδειγμάτων από άλλα κράτη.

– Παράθεση εξειδικευμένων τεχνολογικών μέσων με τα οποία ο χρήστης του διαδικτύου δύναται να προστατευθεί έναντι του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

– Ανάλυση του προφίλ του δράστη και του θύματος, από κοινωνικής και ψυχολογικής απόψεως.

– Αναφορά χαρακτηριστικών δικαστικών υποθέσεων τέτοιας φύσεως σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, προκειμένου να υπάρξει σύγκριση, εντοπισμός ομοιοτήτων και διαφορών.

– Αναζήτηση της επίδρασης της πανδημίας του κορονοϊού στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Στόχος της προτεινόμενης διατριβής είναι, μέσω της άντλησης υλικού από βιβλιογραφία, αρθρογραφία και ιστοσελίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού και μέσω της εμβάθυνσης σε έννοιες που δεν είναι ευρέως γνωστές όπως το Dark web, να λάβει χώρα μια επικαιροποιημένη ανάλυση του φαινομένου του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κυρίως σε επίπεδο α. νομοθεσίας (εθνικής και ευρωπαϊκής), β. παράθεσης πρόσφατων σχετικών δικαστικών υποθέσεων και γ. αναφοράς εργαλείων προστασίας του χρήστη του διαδικτύου.


Ενημέρωση: 12-04-2023

Επιστροφή
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Λεωφόρου Αντώνη Τρίτση 1
Κεφαλονιά, Αργοστόλι
ΤΚ 28100
26710 27311
secdmc@ionio.gr

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας