Μπούκας Νικόλαος

Μπούκας Νικόλαος

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Γνωστικό Αντικείμενο: Μουσικολογία με Έμφαση στην Ιστορία της Μουσικής

Ώρες Υποδοχής Φοιτητών/τριών
Τρίτη 10:00-13:00

E-mail: nboukas@ionio.gr Τηλ.: (+30) 26710 27311

Ο Νικόλαος Μπούκας είναι πτυχιούχος Ιστορικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Παβίας Università degli Studi di PaviaScuola di Paleografia e Filologia Musicale Dipartimento di Musicologia e Beni Culturali. Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Από τον Οκτώβριο του ακ. έτους 2000 διδάσκει στο Τμήμα Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων, Ηχοληψίας και Μουσικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (Παράρτημα Ληξουρίου). Από το 2003 διδάσκει στο μετονομαζόμενο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (Παράρτημα Ληξουρίου) που εντάχτηκε στο νεοσύστατο τότε, Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Σήμερα είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου αλλά συνεχίζει να διδάσκει στο Πρόγραμμα Σπουδών του πρώην Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων.

Από το ακ. έτος 2006/2007 μέχρι και το ακ. έτος 2010/2011 υπήρξε Σύμβουλος Καθηγητής της Θεματικής Ενότητας: Επισκόπηση Ελληνικής Μουσικής και Χορού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ενδεικτικοί τίτλοι μαθημάτων

  • Ιστορία Μουσικής Ι και ΙΙ (Θεωρία)
  • Δομικά Στοιχεία Μουσικής Ι και ΙΙ (Θεωρία)
  • Θεωρία Μουσικής Ι και ΙΙ (Θεωρία και Εργαστήριο)
  • Οργανολογία Ι και ΙΙ (Θεωρία)
  • Μουσικά Σύνολα (Θεωρία)
  • Εισαγωγή στην Λαϊκή και Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική (Θεωρία και Εργαστήριο).
  • Εισαγωγή στην Μουσική Σημειογραφία (ΦΡ)

 

Διοικητικές θέσεις

Ακ. Έτη: 2008-2011

Αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.

Ακ. Έτη: 2011-2017

Προϊστάμενος του Τμήματος.

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Ο κ. Μπούκας οργάνωσε ερευνητικές δράσεις σε συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος έτσι ώστε να διασωθεί και αναδειχθεί ο μουσικός πολιτισμός της Κεφαλονιάς. Στο πλαίσιο της δράσης: Προσωπογραφίες Κεφαλλήνων Λαϊκών Οργανοπαικτών και τραγουδιστών, έχει καταγραφεί in situ αλλά και στο studio του Τμήματος, πλούσιο μουσικό υλικό που βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας και ανάδειξης. Το υλικό αφορά τόσο στη λαϊκή μουσική παράδοση, οργανοπαίκτες, τραγουδιστές, μουσικά όργανα, όσο και στην ιδιάζουσα εκκλησιαστική μουσική παράδοση του νησιού.  Επίσης, έχει την επιμέλεια της ψηφιοποίησης αναλογικού υλικού ήχου και εικόνας που σχετίζεται με τη μουσική παράδοση της Κεφαλονιάς και των Επτανήσων γενικότερα. Συγκεντρώνει μουσικά όργανα Κεφαλλήνων μουσικών, τα οποία θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την ίδρυση μουσείου μουσικών οργάνων που ο ίδιος πρότεινε και ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη με την καθοδήγησή του.

Η μέχρι σήμερα επιστημονική του δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, από τη συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται επίσης, στην καταγραφή και δημοσίευση της χειρόγραφης παράδοσης της Ορθόδοξης Κεφαλληνιακής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support