1. Γενικά
Ο παρών Κανονισμός καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του θεσμού του Ακαδημαϊκού Συμβούλου (ΑΣ) στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (εφεξής Τμήμα). Ο θεσμός του Α.Σ προβλέπεται τόσο στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (άρθρο 35 του ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/Α/6.9.2011)) καθώς και στο άρθρο 58 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΦΕΚ 2630/Β/18.6.2021). Η λειτουργία και η εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού συντονίζεται και υποστηρίζεται από τον διευθυντή του ΠΜΣ και τη Συνέλευση του Τμήματος.
Ο θεσμός είναι υποχρεωτικός θεωρώντας ότι η ακαδημαϊκή συμβουλευτική θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των σπουδών των μεταπτυχιακών φοιτητών.
2. Κατανομή των φοιτητών στους Α.Σ.
Η κατανομή των μεταπτυχιακών φοιτητών στους ΑΣ γίνεται με απόφαση της Συντονιστικής του ΠΜΣ Η κατανομή γίνεται διαιρώντας τον αριθμό των πρωτοετών μεταπτυχιακών φοιτητών με τον αριθμό των ενεργών / διαθέσιμων ΑΣ Στη συνέχεια η ανάθεση γίνεται αλφαβητικά στα μέλη ΔΕΠ, επίσης με αλφαβητική σειρά. Η κατανομή των μεταπτυχιακών φοιτητών που προκύπτει από το υπόλοιπο της διαίρεσης γίνεται με κλήρωση.
Σε κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή/φοιτήτρια γνωστοποιείται το όνομα του/της ΑΣ του/της μόλις πραγματοποιηθεί η προαναφερόμενη κατανομή, από τη Γραμματεία του Τμήματος. Ο/Η μετ. φοιτητής/φοιτήτρια πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατόν σε επαφή μαζί του.
Η πρώτη συνάντηση ΑΣ και μεταπτυχιακού φοιτητή/φοιτήτριας θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό νωρίτερα στην έναρξη της φοίτησης και οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους έναρξης φοίτησης.
Οι ΑΣ παρακολουθούν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές τους οποίους αναλαμβάνουν από την αρχή μέχρι και την περάτωση των σπουδών τους.
Ο κατάλογος όλων των ΑΣ αναρτάται στον ιστότοπο του Τμήματος.
3. Αλλαγή Α.Σ.
Σε περίπτωση απουσίας ενός ΑΣ για μεγάλο χρονικό διάστημα άνω των 4 εβδομάδων από το Τμήμα (π.χ. σε εκπαιδευτική ή άλλη άδεια), η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του απουσιάζοντος ΑΣ στους υπόλοιπους ΑΣ.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι, ένας φοιτητής μπορεί να αιτηθεί την αλλαγή του ΑΣ υποβάλλοντας αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Το αίτημα εξετάζεται στη Συνέλευση του Τμήματος.
4. Καθήκοντα Α.Σ.
Ο ΑΣ έρχεται σε επαφή με κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή/φοιτήτρια που έχει αναλάβει τουλάχιστον 2 φορές κατά τη διάρκεια κάθε εξαμήνου ως εξής: α) κατά την έναρξη του εξαμήνου, β) κατά το τέλος του εξαμήνου και μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, προκειμένου να συζητηθούν τυχόν προβλήματα που αντιμετώπισε ο/η μεταπτυχιακός φοιτητής/φοιτήτρια κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου και την εξεταστική περίοδο.
Οι ΑΣ συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τους πρωτοετείς, κυρίως, μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μέσα από την εκπαιδευτική, ερευνητική και εργασιακή τους εμπειρία, παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση στους φοιτητές/φοιτήτριες σε θέματα σχετικά με την πρόοδο και την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθώς και σε θέματα σταδιοδρομίας.
Ο ΑΣ συμβουλεύει τον φοιτητή ανάλογα, χωρίς οι υποδείξεις του να έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Στον ιστότοπο του Τμήματος λειτουργεί φόρμα επικοινωνίας στην οποία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος μπορούν ανώνυμα να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα εν λόγω μηνύματα λαμβάνονται από τον Πρόεδρο, τον Αν. Πρόεδρο του Τμήματος καθώς και τον Διευθυντή του ΠΜΣ.
Μετά το πέρας κάθε εξαμήνου πραγματοποιείται Συνέλευση Τμήματος με αποκλειστικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τα ζητήματα που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου μέσω του θεσμού του ΑΣ. Η Συνέλευση δύναται να λάβει σχετικές αποφάσεις με στόχο τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Τμήμα.